September och oktober månads händelser
7 Nov
Som strandade vita valar ligger sommargästernas båtar runt viken. Det är som vanligt bara jag som dristar mig ut på sjön så här sent på året. Nu när vattentemperaturen sjunker mot plågsamma nivåer är annars fisket som bäst.

Fångsten består mestadels av gäddor som vi i alla fall inte lider brist på i Törnevik. Under året har vi nog fått drygt tjugofem stycken. Många tycker gädda är en skräpfisk men det är faktiskt inget fel på gädda som matfisk om man väljer rätt recept. Efter dagens fiske blir det därför fiskgryta av benfria gäddfiléer skurna i bitar med smak av saffran och till det en aioli.

Insjöfisk är gott, förra helgen festade vi till på en lake vi hade i frysen. Har tyvärr bara fått två lakar sedan vi flyttade hit. Det är nog Sveriges mest underskattade fisk, den som ska anklagas är Tore Vretman. Hans recept på stuvad lake har satt svåra spår i vår kokkonst och det finns bara varianter på hans klassiska recept i alla kokböcker. För att få inspiration får man söka i andra länders matkultur. I USA kallas lake (burbot), ibland för "fattigmans hummer"i restaurangvärlden. Lake är kanske inte sjöns vackraste fisk men är väldigt lätt att rensa om man en gång lärt sig. Flår man den på rätt sätt så är det som att dra av en strumpa.

22 Nov
Alla bilder man tar blir inte skarpa men ofta blir det ganska kul ändå, en "eldhäst" i den mörka vinterhagen väntar på att få kvällsmat. Som många andra fick vi en riktigt bra vallskörd i år, vi har bara använt hö ännu. Mitt på dagen får hästarna av den så kallade havrehalmen. Vi hade gräsvall isådd och den hade vuxit så kraftigt att det blev ett mellanting av hö och havrehalm.

Hönsen verkar trivas trots att det är mörkt och regnigt. De grå fluffiga bjässarna, våra Australorpington som kläcktes i påskas är nu så gamla att de börjar lägga ägg. Våra gamla hönor har också ruggat klart, så nu får vi både bruna och vita ägg.

Nu är det den sista insatsen för att fylla frysarna inför vintern. Bär, svamp, kyckling och annat har vi redan på plats. Nu i helgen har det styckats kött, malts färs och kokats buljong. Både Maria och jag hade ovetande av varandra planerat att baka. Godmodigt sprang vi i vägen för varandra, jag med matbröd och hon med lussekatter.

5 dec
Året går med stormsteg mot sitt slut, vi passade på att ta en weekendtrip till Stockholm förra helgen för att se på julhandeln. Vi tog tåget på lördag morgon, kanske inte för att vara miljömedvetna men med lönehelg och första advent kombinerat så lockade inte trafiken och parkeringsproblemen i storstaden. Vi började med att göra som många andra - handla julgåvor. Ett behagligt avbrott var en fantastiskt god brunchbuffé på Berns Asiatiska. Maria som kan äta hur mycket sushi som helst var i sitt himmelrike när det fanns sushi, dumplings och thaimat. Som avslutning fanns ett helt bord med dessert av alla sorter. Allt var fantastiskt fräscht.

Trots att vi bägge packat paraply så hade vi dessa kvar på hotellet när reget kom på kvällen. Efter regn kommer solsken, vi vaknade till ett Stockholm med strålande solsken som faktiskt värmde litet. Vi promenerade ut till Moderna Museet där vi fick en dos kultur i form av Dali-utställningen. Vädret lockade dock slutligen ut oss igen för en tur genom staden bort till Gamla Stan.

Som kontrast till förra helgens nöjen så ägnade vi denna dystra, regnig helg åt att mocka gödsel i ligghallen...

18 dec
Rymlingar! Tidigt i morse kom Maria in och sa att hästar hade rymt. Det var bara att kasta på sig kläder och ge sig ut i mörkret. Saeta och Perla tyckte att det var mer lockande med frihet än mat och sprang runt kring gårdsplanen. Som tur var gav de sig inte ner till vägen och tröttnade ganska snart på dumheterna, efter knappt tio minuter var de tillbaka inom lås och bom. Den enda som inte hade reagerat på uppståndelsen var förstås Vilja som fick all mat för sig själv!

Nu äntligen är jag långledig efter en intensiv höst som avslutades med tre dagar i Stockholm med våra leverantörer på besök från USA. Ganska slitsamt att tala engelska och inte kunna smita undan ens under lunch eller raster. Vintern slog till rejält med snöstorm som gjorde att det var mest tur att jag kom hem igår. Efter snöstormen klarnade det upp och nu var det drygt arton minus när jag kollade. Tur att jag tog upp båten förra helgen.