Oktober månads händelser
13 dec
Resor och mer resor, mest i jobbet förstås. Men Maria och jag lyckades klämma in en fyradagars minisemester i London under förra helgen. För min egen del blev det litet körigt, jag reste till Bryssel på tisdagen och kom hem straxt före midnatt på onsdagen. Packade om väskan på torsdag förmiddag för att sedan åter åka med lunchflyget från Linköping men nu på semester istället. Fantastiskt smidigt att det går att flyga ut i världen från Linköping via Amsterdam!

Maria och jag passade på att göra allt det som man inte hinner med hemma: umgås, äta på restaurang och shoppa. Sedan var det också ganska ovant att ha sovmorgon och kunna gå ner till dukat bord och få en engelsk frukost. Första kvällen lyckades jag övertala Maria att följa med på kinesrestaurang. Kinesmaten är mycket roligare i London än här hemma. Restaurangen som jag kände till sedan tidigare resor serverar bland annat den godaste pekinganka som jag någonsin ätit. Vi åt även friterat sjögräs och annat kinesiskt som var långt ifrån "fyra små rätter" som vi får här hemma.

Lördagen tillbringade vi vilt shoppande på Westfield som är Europas största shoppingcenter med sina mer än 265 affärer är oerhört mycket större än Tornby. Trots att det är så stort så är det enklare att handla här än inne i centrala London. Efter köpfesten så var vi tvungna att kompensera med litet kultur så söndagen ägnades åt muesumet Tate Modern. På vägen hem från Tate så gick vi i strålande solsken över Themsen på den nya Millenium bridge.

Arbetsveckan på måndagen började med en turbostart, jag hade glömt att ställa om klockan i min mobiltelefon som jag brukar använda som väckarklocka. Maria väckte mig och frågade "Skulle inte du till Stockholm idag?". Jag tittade på klockan och insåg attjag skulle hinna med tåget om jag kunde komma iväg inom fem minuter. Det blev bara en banan och ett glas juice som frukost. Morgonkaffet fick bli på X2000 istället.

2 nov
Hösten slog blixtsnabbt över i vinter med snö på marken och fem minusgrader. Det är då man inser hur många däck som ska bytas! Min bil, Marias bil och hästsläp gör allt som allt tolv hjul med 56 bultar som ska skruvas bort och lika många som ska dras åt.

Tur att de flesta höstsysslorna är avklarade, stubbåkern plöjdes av en granne i kraftigt snöfall. De flesta kycklingarna har gått till de sälla jaktmarkerna eller i alla fall hamnat i vår frys. Jag fick anledning att provköra min "whizbang", en hembyggd plockmaskin. Att plocka fjäderfä för hand ser alltid så pittoreskt ut men realiteten är att det är tidsödande, ansträngande och ganska svårt att få bra. En plockmaskin är fruktansvärt dyr att köpa och jag blev därför glad när jag hittade en modell på internet som gick att bygga för en rimlig slant. Ganska udda att det både finns användargrupp och filmer på YouTube (exempelvis denna) med hembyggda plockmaskiner. Det enda jag behövde köpa till denna var plockarfingrar och en lagom lång drivrem, resten hade jag hemma.

9 nov
Fiskelyckan brukar variera när jag fiskar i Järnlunden men nu i helgen fick jag nog årets mest udda fångst! En regnbågslax på 1,4 kg var det enda som fanns i näten. Laxartade fiskar är vi ju inte bortskämda med i Stångåns vattensystem. Sökande på nätet talar om enstaka öringar i Åsunden och att det fanns öring även i Järnlunden för hundra år sedan. Hur den här regnbågen hamnat i Törneviken kan man bara spekulera i. Får jag fler så kan man börja undra...

Det är grått och disigt och man kan vara säker på att få vara ensam på sjön trots att det är helg. Konstigt att inte fler upptäcker att båten kan användas mer än under sommarsemestern! Nu ligger bara en handfull båtar kvar vid bryggorna.

Julen är här! Äntligen har marken frusit och det har kommit några få korn nysnö under natten. Sista tidens värme och regn gjorde hagarna till rena gyttjebaden, trots allt grus vi kört in. Blev en jul i arbetets tecken eftersom Maria jobbar idag, julafton och jag själv valt att spara semester och flexledighet till sommaren istället.

Havreförrådet i annexet är färdigbyggt så nu slipper jag bära havre till värmepannan. Jag hade planerat att kunna köra intill med traktorvagnen och fylla direkt in i förrådet. Det jag inte hade räknat med var att marken var så mjuk att traktorvagnen sjönk in mot huset. Det blev litet trixigt och krångligt innan vagnen hamnade på rätt ställe och jag kunde få in havren. Jag får nog fortsättningsvis fylla med traktorskopan när marken är lös...

Sista tiden har vi haft det litet kämpigt eftersom vår valack Eir fick återfall i sitt fång. Den här gången blev han utdömd av veterinären och det fick sluta med avlivning. Det är tråkigt men kanske ett bättre alternativ än att stå isolerad och utan uppgift.

24 dec
28 dec
Årets sista skälvande dagar säger man kanske så här års. Ja, skälver gör man kanske mest av kyla just nu. Den gångna natten var det drygt elva grader kallt. I sista sekund drog jag upp båten på julaftonen, då hade det redan bildats en tunn ishinna. Nu har isen lagt sig i vikarna men det fanns trots kylan några öppna stråk kvar i går. Håller vädret i sig kan det nog snart vara säkert att nyttja isen.

De två senaste dagarna har varit riktiga "skitdagar", fast i positiv mening. Vår egen ligghall har gödslats ut och jag hämtade även tre traktorkärror med gödsel från en granne som saknar mark att sprida på. Vår gödselplatta är oändligt stor så av detta blev bara en hög i ett hörn.

Perla (ovan)

Hlín