Hösten har kommit på riktigt och påverkar både djur och människor här på Aspegården. På hönsen syns det till och med utanpå att det är höst eftersom de ruggar för fullt. Alla byter inte fjädrar på det dramatiska sättet som Australorpshönan på bilden men det ligger fjädrar överallt. Det blir inte många ägg heller eftersom all energi går åt till att få nya fjädrar att växa ut. Mössen börjar komma in i husen också och man kan höra knaprande och krafsande ljud ibland.
14 Okt

Redan november! Tiden har bara rusat iväg, mest på grund av att dagarna är så korta och det finns så mycket att göra innan vintern. Blev oplanerad spänning idag eftersom alla hästarna rymt ur hagen. Varför är fortfarande en gåta. En resårgrind hade släppt sitt fäste, antagligen efter att någon häst tvingats mot den av någon anledning. Inga skador på varken hästar eller staket trots att de sprang på andra sidan vägen när Maria hittade dem.

Sista tiden har sysslorna här på gården handlat om att bygga i det mindre formatet. Ett skåp för att hålla den nya vattenposten ute vid ridbanan frostfri i vinter är färdig. Däremot finns det en hel del kvar på projektet att göra sadelkammaren färdig. En port har murats igen och ersatts med ett fönster och nu håller jag på med isoleringen. Första gången för allt i bygget: Jag har aldrig murat med LEKA-block och aldrig tidigare byggt med plåtreglar.

22 Nov

Snö och kyla redan i slutet av november, hur ska detta sluta! Nu har vi en halvmeter snö och runt tio minusgrader, vintern kom så plötsligt. Jag tog upp båten i fredags och då hade den nästan frusit fast. Det var så mycket snö att jag fick köra traktor ända fram till bryggan. Alla röjer snö för fullt. Snöslungan som köptes in för en månad sedan har också fått visa vad den duger till.

I helgen mockade vi ur ligghallen och hästarna fick nytt och fint strö. Mellan våra egna arbetsinsatser så drog jag loss grannen som kört fast med traktorn inte bara en gång utan två med bara några timmars mellanrum. Första gången så satt hans traktor riktigt rejält fast med svår slagsida eftersom den skurit ner med hjulen bredvid vägen på ett ställe där det var ganska brant. Den andra gången var det "bara" en vanlig dikesparkering.

29 Nov