Clover Technology AB flyttar också till Aspegården!
April månads händelser
I dag har vi varit och hämtat Vilja som varit på inridning hos Malin på Kullersbro. Rangordningen i hagen där Hlín och Perla går ändrades drastiskt. Perla som klistrat sig som ett frimärke på Hlín fick nu hålla sig på sin kant. Det brukar ta några dagar för flocken att stabilisera sig när det sker förändringar.

Fiskade med nät som låg ute under natten. Gädda är visserligen gott men fyra stycken var mer än jag bad om. Verkar vara rejäl fart på gäddorna just nu, träffade en nöjd sportfiskare när jag skulle lägga ut näten som hade fått två stycken på kastspö. Hönsen och katten var mer nöjda med de sutare och björknor som fastnat i näten och som vi kokat.

4 maj
Louis, vår katt, är bara liiite rädd för hönsen...
Hänryckningens tid kan bli litet för mycket för oss som bor på landet. Vi åkte därför in till Linköping under helgen, bland annat för att besöka plantmarknaden i Gamla Linköping. Vi köpte med litet blomplantor och tomater. Hönsen undrade nog vad Maria höll på med. De förstod inte varför hon grävde ner gödsel med en massa goda maskar. Att vi sedan kom och viftade med armarna och lät upprörda tog de nästan som en förolämning. Det slutade med att de mest lockande rabatterna fick kläs in med nät.
Vår ruvhöna gav tyvärr upp med bara någon dag kvar innan kläckning så det blev inga kycklingar till pingst som planerat. Vi får väl göra nya försök framöver och hoppas på bättre tur.
Gårdagskvällen ägnade jag åt att skruva ihop den nyinköpta gräsharven. Likheten med IKEA-möbler är att det kommer en lös låda med skruvar, det som skiljer är storleken på skruvar! Gräsharven är fem meter bred och väger nästan 500 kilo så det går åt grövre doningar än en liten insexnyckel. När jag var nästan klar med det sista började det typiskt nog regna retfullt litet. Tillräckligt mycket för att motivera att gå in för kvällen men för litet för att göra någon nytta på växtligheten. Hoppas kunna dra åt de sista skruvarna i morgon och kanske provköra på vildsvinsskadorna.
15 maj
19 maj
Kylan har slagit till med kalla vindar och rejäl nattfrost. Det blev en intensiv helg, på lördagen hann jag både köra med gräsharven på vallen med vildsvinsskadorna och klippa gräset. Den enda fördelen med stor gräsmatta är att man får en rejäl promenad efter den självgående gräsklipparen. Som så många andra har jag fått en stegräknare av min arbetsgivare och kunde konstatera att det blev över 10 000 steg på lördagen. Söndagen blev inte lugnare. På dagen var vi på konfirmation och när vi kom hem så återstod bara att lasta in avelsstoet Albina för färd till Gårdeby Stuteri för betäckning. Resor med Albina brukar ske med nerverna på helspänn eftersom hon vid flera tillfällen hängt sig över frambommen i transporten. Det var med viss lättnad vi kunde avsluta resan utan några incidenter. Nu när helgen är över så är det närmaste jag kommer livet på landet att titta på bilder från webbkameran över hagen. Sitter på ett hotellrum på Östermalm i Stockholm...
29 maj
Man kan bli lätt stressad av att grannarna börja skörda sina vallar nu. Vi vill ha litet lägre proteinhalt och högre mängd fiber till hästarna så vi väntar en vecka till. Risken är väl att torkan som vi har nu övergår i ett mer normalt sommarväder med regnskurar när det är dags för oss att skörda hö.

Vi hade besök av två kontrollanter från länsstyrelsen som tillbringade nästan hela dagen på gården. Ska bli intressant att se det protokoll som blir resultatet, vi tillhör ju den katergori som ansöker om EU-bidrag via jordbruksverkets internetapplikation.

Jag tyckte det verkade vanskligt med att låta hönsen ruva själva så jag köpte en liten äggkläckningsmaskin. Den är laddad med 20 ägg så nu håller vi tummarna att det ska gå att få fram kycklingar på konstgjord väg istället.