Clover Technology AB flyttar också till Aspegården!
Maj månads händelser
4 juni
Inledde en kort semester idag, ska vara ledig i drygt en vecka. Torkan har gjort att allt slutat växa. Jag slog vallen längst upp mot villorna igår kväll och blir lika glad varje gång som redskapen håller. Jordbruk verkar handla om att reparera och underhålla maskiner 360 dagar och använda dem fem dagar. I dag fick jag hjälp av grannen som har en litet smidigare traktor att slå vår lilla "halvmåne" mark på andra sidan landsvägen. Resten av vallen ska vi slå på söndag eftersom inlineplastaren kommer på måndag.

Har genomlyst de 20 ägg som ligger i kläckaren och vi verkar ha mycket virila tuppar eftersom alla äggen verkar vara befruktade.

7 juni
Igår körde jag och Fredrik, den tillfällige bonddrängen, in hö. Det blev precis så mycket att vi kunde köra skulltorken. Kvalitén är det inget fel på men torkan innebar att skörden bara blev 60% av förra årets på det stycket. Vädret verkar annars hålla i sig lagom länge; vi ska slå ensilaget imorgon, maskinstationen kommer på måndag morgon och prognosen säger regn på tisdag!

Nu har vi gjort slag i saken och beställt en ny ytterdörr till huset. Den gamla teakdörren med sidoljus ska bytas ut mot en pardörr med speglar. Snickeriet har fullt upp så leveransen blir inte förrän i oktober.

Premiärbad efter höskörden. Det kändes fruktansvärt kallt i vattnet eftersom det var så varmt i luften och man var varm efter dagens arbete. Fast det känns konstigt att klaga på att vattnet är kallt, det var 24° vid bryggan. Undrar hur varmt vattnet kommer att bli i Järnlunden i år om det redan i början av juni är så här varmt?

17 juni
Den omtalade stillheten på landet är en myt. Klockan fyra i morse landade två tranor hundra meter hemifrån och skrek genomträngande, tupparna drog igång, kajorna svärmade runt huset och en ensam mås föll in i oväsendet. Tack och lov får jag sova i ett tyst rum vid Norra Bantorget i Stockholm i kväll! Har inte gått så långt som Maria som sover med öronproppar. Hon påstår att det inte är mina snarkningar som är orsaken till öronproppar i alla fall.

Kläckningen av kycklingarna går över förväntan! När jag åkte hemifrån hade 13 av 20 tagit sig ut ur äggen och flera andra ägg var på gång att kläckas. De första kycklingarna har redan tuffat till sig. Det ska bli spännande att se hur de klarar den första tiden som är den mest kritiska.

19 juni
Katten är tillbaka! Efter mer än tre veckor på villovägar så kom han äntligen hem. Vi har fått enstaka rapporter om att han observerats i närheten av den gamla sågen och sommarstugorna ner mot sjön. Hungrig, trött och kelsjuk...

Kycklingarna har kommit igång med att äta. Det blev till slut tretton stycken, de sista äggen kläcktes inte. Finns säkert någon orsak att söka i exempelvis fukthalt under de sista dagarna. Det var det första försöket med kläckningsapparaten så man får vara ganska nöjd med utdelningen. Enligt universitetsstudier (University of Florida) kring professionell kläckning så är en kläckningsprocent kring 78-88% normalt.