3 juli

Det är inte alltid som man har marginalerna på sin sida. Jag hade lånat grannens traktor för att dra balvagnen när jag körde in hö. Traktorn, en gammal trotjänare från tidigt sextiotal, var normalutrustad vilket innebär att det inte fanns backspeglar. Jag svängde troligen litet för snävt när jag drog ut balvagnen och fick med mig halva lagården. Tur i oturen var att det var dörrposten på en utbyggnad på den sida som är enklast att reparera som jag lyckades lyfta av från betongplinten. Med traktorns frontlyft så kunde jag några dagar senare lyfta tillbaka och återställa allt. Jag har visserligen pratat om att riva utbyggnaden för att få tillbaka ladugårdens ursprungliga utseende och samtidigt få in mer ljus men det får ske under mer kontrollerade former en annan gång.

Det är skönt att vi har skördat nästan all vall eftersom det åskregn som kom igår var oerhört kraftigt. Jag hade åkt in till Rimforsa bara för att handla litet juice och frukt, hade förstås inte koll på att det var Rimforsa Marknad men lyckades hitta parkering ändå. På vägen hem över bergen så var åskan och regnet extremt och det kändes som om blixten slog ner i bilen när det plötsligt lät som om någon slog med en slägga på bilen. När jag slutligen kom hem så körde jag fram till ytterdörren och fick sitta kvar i bilen i ytterligare tio minuter i väntan på att skyfallet dämpades. Som vanligt blev det för mycket vatten för dräneringen och vattnet steg till drygt decimeterdjup i annexets källare.

21 juli

Den här semestern verkar alla mina maskiner vilja mig illa. Slåttermaskinen har jag reparerat efter en olycklig incident med en rensbrunn för ett täckdike, strängaren håller jag på att plocka ner för att svetsa hjulstället. För någon dag sedan så la röjsågen av när jag skulle putsa längs stängslet vid Kopparhultsvägen. Slutligen så var min bil nära att koka när vi var på väg hem från Nystad Kafé. Det sista visade sig vara ganska enkelt att åtgärda eftersom det troligen var en mus som samlat några kastanjer, litet papper och annat och byggt bo intill grenröret på bilen. Samtidigt hade den gnagt ett litet hål i en kylarslang! Tur i oturen var att slangen var så lång att det kunde fixas bara genom att kapa den trasiga delen.

Eldprovet för min bil blev att dra hästtransporten nästan ända till Söderköping när vi var med Hlín till tandläkaren. Hästen skötte sig exemplariskt både vid lastning och under resan. Tänderna var det heller inga större fel på. Däremot hade hon som alla småbarn flera nya tänder på väg fram vilket märkts när Maria ridit.

Nystad äng -Frallan - Sara Löfgren - sjuhundra glada östgötar...

31 juli

Fantastiskt, för första gången på länge den här sommaren så skiner solen och lockade Maria och mig att åka till Lillön och bada. Innan dess hade vi hunnit med en kort utflykt till golfklubben för att äta grillbuffé. Som grädde på moset hittade vi både litet kantareller och finluden stensopp när vi var på en kort promenad.

Fåren som gått utanför köksfönstret har flyttat ner till vägen. Alltid lika kul att se Rockos vallhundar i arbete! Fler bilder från vallningen finns på Flickr.

11 juli