5 Juli

Vem kunde för några veckor sedan ana, då regnskurarna avlöste varandra, att vi skulle få en värmebölja med 30 grader i luften och 25 i vattnet. I går så fick vi in den sista vagnen med hö. Skördetider är då man får improvisera när det gäller tekniska prylar. En transportör i taket på ladugården havererade när mer än hälften av balarna var på plats. Vi riktade då om vår stora flyttbara transportör så vi kunde få in resten. Brist i planeringen kan man nog kalla det när balsnörena som binder ihop höbalarna tog slut. Typiskt för de nystan som balsnören kommer i är att man inte snabbt ser om de är fulla eller nästan slut eftersom snöret dras ut från mitten. Jag hittade flera nystan som bara var ett yttre "skal" med några meter snöre. Typiskt att det inträffar på en helg då affärerna är stängda. Det enda som fanns var fyra nystan som var felköpta, nystan som var för stora för vår press.

Det är då man börjar konstruera en BH (Balsnörs-Hållare) i form av plasthinkar som skruvades fast bak på vår höpress. Visade sig fungera utmärkt så nu kan jag bli av med de 20 kilo balsnöre som stått i maskinhallen som en påminnelse om att aldrig köpa saker utan att tänka sig för.

17 Juli
Den här veckan har det varit "riktig" semester. Vi började i onsdags med att bila Ämmern runt. Fast vi bott ganska länge här i Törnevik så har vi inte sett så mycket av trakterna på andra sidan Rimforsa. Vi hade egentligen bara tänkt åka till Opphem och fika på kafé Nystad men efter ostkaka och jordgubbar så svängde vi österut och följde grusvägen på norra sidan av Ämmern. Otroligt vacker väg som går igenom både Räckeskogs Naturreservat och Skedevi vilket tvingar till låga hastigheter och uppmärksamhet.
Torsdagen packade vi bilen för en mikrosemester på Gränsö Slott utanför Västervik. Helt oplanerat så sammanföll det med visfestivalen så vi beställde biljetter även dit. När man har djur så blir de gemensamma resorna korta och intensiva, vi fyllde de två dagarna med god mat, havsbad, shopping, musik och för Marias del även spabehandlingar. Vi hade otrolig tur med vädret, det var varmt både i hav och på land. Slottshotellet hade cyklar som vi lånade för att ta oss till slottsruinen och visfestivalen. Musiken höll blandad kvalité men det fanns några guldkorn. Däremot blev vi litet störda av fyra överförfriskade "gulletussor" som satt på bänken bakom oss. Jag blev imponerad av hur mycket alkohol en normalsvensk kan hinka i sig under en festivalkväll och ändå stå på benen. Vi var litet mer måttfulla eftersom vi ville höra musiken och även komma tillbaka till Gränsö på natten. På hemvägen blev det ett litet stopp i Frödinge för en småländsk ostkaka.
Vår katt har fått smak för kaffe. Det kan kanske vara koffeinet som förklarar de plötsliga utbrotten av leklust!
19 Juli
Anarki i höngården!

För en vecka sedan hittade vi en av våra hönor ruvande på en hög med ägg i en halmbal. Vi har inte full koll på alla hönor, men den här måste ha legat där i två veckor när vi hittade henne eftersom hon idag kom fram med sina kycklingar. Nio stycken kycklingar i blandade färger tyder på att hönan fått hjälp av flera andra hönor att lägga äggen.Vi har annars styrt familjeplaneringen hos hönsen genom maskinkläckning så de här småttingarna kom litet oplanerat.
Närmare än så här kommer inte landsbygden! Vår grannes lamm betar på vallen utanför huset och när solen kom fram så trängdes alla i skuggan under köksfönstret. Eftersom de har gott om mat och inget speciellt att vara missnöjda över så har det inte varit ett enda bräkande hittills. Meterologerna talar om väderläge 5b vilket är deras sätt att tala om att de inte vet hur vädret ska bli i Sverige när regnen kommer söderifrån. Jag var tacksam för kallfronten som delade Europa i två halvor eftersom jag var på möte i Bonn i förra veckan. Bara 28 grader istället för de utlovade 40 gör att slipsen känns mindre trång!
28 Juli