December månads händelser
1 januari
Året inleddes med ett strålande vinterväder, Maria och jag gjorde som många andra den här nyårsdagen. Vi gick en långpromenad för att titta till åkervallen vi har längs med Kopparhultsvägen. Vi blev inte speciellt förvånade av att se att vildsvinen ställt till det riktigt ordentligt. Skadorna är stora så vi får nog plöja och så nytt. För att inte skadorna ska uppstå igen så får vi nog sätta upp elstängsel till våren.

Promenaden ledde vidare ner mot Törneviken där isen lagts sig inne i viken. Förvånande nog är det helt öppet vatten längre ut mellan Lillön och Fjälla. Enligt de som varit ute så var isen mellan sju och femton centimeter och hade redan lockat ut en pimpelfiskare som också verkade få fisk. Efter en stund i solen vid båthuset så vände vi hemåt. Kylan slog till så snart solen försvann och nu har det krupit ner runt minus tio grader.

8 Februari
Nu har vi tagit halvtidsvila i tapetserandet av trapphuset. Det som återstår kräver att vi stänger av värmen och monterar den nya ytterdörren så då vill vi ha gott om tid och hyfsat varmt väder.

Vilja, som skadat sig i pannan när Maria lasttränade för en vecka sedan blev av med stygnen idag. Hlín har också varit litet halt i ett framben och vi fick anledning att utnyttja boxarna för ovanlighetens skull. Alla hästar har dock kryat på sig och är för ögonblicket friska.

Annars så känns det mest som man jämt arbetar eftersom dagarna blir långa på grund av alla tjänsteresor. Ofta bär det av hemifrån vid halv sex på morgonen och så kommer man inte hem förrän sex eller sju på kvällen. Resandet blev ju inte enklare av att min bil hamnat på verkstad och står i väntan på reservdelar.

25 januari
Vi har alltid något projekt på gång känns det som. Nu har vi flyttat arbetet inomhus och uppgiften den här gången är att tapetsera om i hallen och trapphuset. Utmaningen är att det är gammal vävtapet som ska rivas och, som det känns, oändliga mängder med lister och dörrfoder som ska tas ner försiktigt och märkas upp.

Maria fick pyssla själv med tapetrivande under några dagar eftersom jag var på kurs i London. Brukar sällan ha problem på resorna men den här gången så försvann mitt bagage och återkom först efter ett dygn.

21 Februari
Aspegården har fått ett nytt utseende. En ny ytterdörr förändrar helt karaktären på ett hus. Vi lät tillverka en ny pardörr som passar bättre till falurött och snickarglädje. Vädret var lämpligt idag med några minusgrader och vindstilla så vi kunde slita ur den gamla dörren och sätta in den nya. Passningen av den nya dörren blev rätt direkt vilket nog är ganska ovanligt. Annars brukar det krävas en del justering med karmskruvar för att allt ska fungera. Som vanligt när man bygger så är det nästan klart, det som fattas är något beslag och en del foder på insidan. Den nya dörren är också någon centimeter lägre än den gamla så vi får byta ytterlister när det blir litet varmare. Dörren är bara grundmålad, vi funderar på färg. Ett förslag är olivgrönt...
Före, den gamla teakdörren med sidoljus
Efter, den nya pardörren.
10 mars
Äntligen är tapeterna på plats i hallen och mycket av listerna är tillbaka. Nu väntar vi bara på mattläggaren som ska lägga den nya mattan i entrén och sovrummet. När mattorna är på plats och den sista golvlisten är spikad så är vi nog klara inomhus för denna gång. Det finns som vanligt när man har hus en lista, lång som en arm, med saker som ska göras. Inför sommaren är semestern redan inbokad med byggande ev uteplats och tankar kring ridbanan. Får man långtråkigt kan man alltid rödfärga något av husen...

Det låter kanske som om det vara bara arbete med att bo på landet men det är mycket värt att kunna stanna upp i solskenet och njuta av det fantastiska vårvädret på vägen mellan arbetsuppgifterna.

12 mars
Under irrfärderna i jobbet kan man inte låta bli att förundras. Igår var jag på tjänsteresa till kungliga huvudstaden. Jag blev engagerad i ett möte som drog över litet på tiden mot det jag planerat och missade därför det tåg jag hade tänkt åka med från början. Tunnelarbeten kring Katrineholm gör att det bara är X2000 som går mellan Stockholm och Linköping och dessa leds över Nyköping. Lyckades trots allt få sista platsen på det tåg som gick straxt efter 17, klev ombord och sjönk ner i något slags halvdvala. Tåget for fram i ett allt mörkare landskap men stannade till utanför Gnesta. Vi blev nog alla litet förvånade när lokföraren meddelade i högtalarsystemet att trafikledningen kopplat in oss på fel spår. Jag som trodde att tåg inte kunde köra vilse! Det slutade med att vi fick backa hela vägen till norr om Järna där vi kunde växlas in på rätt väg. Kom trots dessa missöden hem till Törnevik.
29 mars
I går slängde vi våra sängar på sopstationen! Så nu blev vi tvungna att köpa nya. Vi hade självklart inte kollat om nya sängar fanns på lager så vi får sova i annexet till dess att de beställda sängarna levereras. Kan nog ses som ett slags sommarstugesemester! Eftersom mattläggaren ska komma denna vecka så var vi ändå tvungna att ta ut allt ur sovrummet så sängdestruktionen föll sig ganska naturlig. Våren har kommit och vi var hos grannen och tittade på de nyfödda lammen.