December månads händelser
4 jan
När man går hemma och arbetar utan andra människor i omgivningen ger sig hjärnan ut på egna vandringar. Funderade ovanligt länge över en rubrik i gårdagens tidning: "Hjälpen mot språkstörning varierar stort i Östergötland".

Eftersom jag bara läste rubriken började jag undra om det var Östgötar som börjat förfalla till att tala rikssvenska eller inflyttade som ska lära sig att säga "Ränna Roxen runt i en rödrutig regnrock".

Trots, eller kanske tack vare, förvirrade tankar så ligger vi litet före i tidplanen för köksbygget. Nu har vi tagit bort den gamla plastmattan, ett arbete som är nästan omöjligt utan en mattstripper. Några hundralappar i hyra för en fantastiskt effektiv manick. Blev litet orolig när stormen Emil förorsakade ett strömavbrott när jag nästan var klar. Som tur var så kom strömmen åter efter bara några minuter.

Vintern är här, nyårsdagen tog jag upp båten och traktorn har fått snökedjor på hjulen. Isen som la sig på sjön försvann dock lika snabbt igen.
7 jan
En gång i tiden var nog väggarna i Aspegården lerklinade på insidan. När jag tog bort spånskivan på väggen mellan kök och vardagsrum dök underlaget i form av en huggen och kilad timmervägg upp. Arbetet går stadigt framåt och nu har vi lagt nya klinker framför vedspisen och förberett för köksfläkten.

Som en smärre atombomb, det var nog vad kassörskan på K-rauta upplevde när min tub med fogskum ramlade på en vass spets och sprang läck med ett ilsket pysande. En rådig kund som var närmast greppade burken och sprang ut på gården med den. Fogskum är extremt kletigt innan det torkat och jag lyckades till och med få fogskum i plånboken! Som tur var för mig så hade jag mina arbetskläder på mig. Den som fick det värst var nog tjejen i kassan eftersom både varuband och annat fick en rejäl dos gult skum.
11 jan
Mattläggaren håller på att lägga mattan i köket medan jag skriver det här. Arbetet har äntligen passerat rivningsstadiet och nu känns att allt är nyskapande. I går var Ulf från Nykils El här hela dagen och drog kablar. Imponerande hur mycket mer elkablar det går åt jämfört med förr! Lagom till arbetsdagens slut så hade vi lyse i köket igen. Det blir enkel matlagning när man bara har en spis och inget annat, men pannkakor är gott...
15 jan
Nu har även Åtvidabergs Rör varit här och flyttat avlopp och vatten. I går fick vi våra tapeter så vi passade på att sätta upp dem innan köket kommer. Att tapetsera bakom element kan man göra på olika sätt, vi tömde systemet och tog bort elementet. Blir snyggt, men oj så många element man får lufta när man fyller på igen!
18 jan
Fort framåt just nu. Snickarna från Falerums kök var här och monterade inredning igår. Idag fortsatte det med elekriker och rörmokare. Nu är vatten och avlopp helt klart. Skönt att vi ska kunna köra diskmaskinen igen.

Vid lunchtid blev det riktigt trångt när två elektriker samsades med killen från firman som mätte in köket för tillverkning av stenskivor.
23 jan
Fortfarande är det litet förvirrat när man ska plocka fram frukostfilen och man redan vant sig vid att kylskåpets tillfälliga plats i vardagsrummet. Nu är i alla fall köksskåpen på plats och kyl och frys tillbaka. Alla golvlister och nästan alla foder kring dörrar och fönster är monterade. Snickarna hade mycket prydligt märkt ut var knoppar och handtag skulle monteras så det gick snabbt att borra hål och sätta dit dem. Nu återstå bara stenskivor, kakel, att montera köksfläkten och elektrikerns sista besök.

Litet frustrerade blev vi när den lampa vi hittade på IKEA var slut här i Linköping, nu väntar vi på leverans från deras postorderavdelning istället.