Tillbaka i Törnevik efter några intensiva dagar i London. Att gå kurs på hemmaplan är intensivt, men att göra grupparbeten när kompisarna i gruppen och läraren pratar engelska samtidigt som ämnet är nytt gör att hjärnan känns mörbultad varje kväll. Inte blev det bättre av att alla i staden verkade vara ute för att julhandla när man reste hem till hotellet på kvällen. Några tankar på att spara energi verkade man inte ha, julskyltningen var glittrigare än någonsin.

På vägen till Linköpings flygplats kunde jag inte undvika min granne som halkat på sniskan med traktor och ensilagepress; han blockerade vägen totalt. Som tur var så verkade det vara främst stoltheten som fick sig en törn i det hala väglaget. Varken förare, hund eller redskap verkade skadade. Man kan undra varför han åkte omkring med pressen. Kanske skulle han pressa snöbollar till midsommar?

11 Dec
22 Dec
Den senaste resan ut i världen var drabbad av all olycka som man kan tänka sig. Morgonflyget ut på måndagsmorgonen från Linköping ställdes in på grund av fel på planet och jag fick åka taxi till Göteborg för vidare färd via Paris till Florens i Italien. Två timmars bilfärd till slutdestinationen Livorno, där vi hade en veckas möte på den italienska marinskolan avlöpte dock utan problem. Däremot upptäckte jag när jag satt på hotellrummet näst sista dagen att resebyrån bokat min hemresa fel. Arlanda istället för Linköpings flygplats men det löste sig med ett telefonsamtal till resebyråns journummer där jag fick prata med en norrman. På fredagen var det dags för hemresa, ett lätt snöfall i Livorno fick alla bilar, inklusive min hyrbil, att slira på sina sommardäck. Vi körde en kollega till Pisa flygplats och gick en kort promenad i snöbyarna. Fortsatte resan till Florens på ännu halkigare vägar. När vi lämnat in hyrbilen på flygplatsen så började det riktiga kaoset. En rad inställda flyg, iskalla hotellrum och allmän förvirring gjorde att jag och mina två reskamrater till slut tröttnade. Vi tog tåget till Rom där det var snöfritt och direktflyg till Arlanda. När jag äntligen kom hem, nästan tre dagar försenad så var det bara att börja snöröja här hemma istället!
30 Dec
Året börjar närma sig slutet. Ett slut med rekordmycket snö och sträng kyla ända sedan november. De vilda djuren har det ganska tufft när vintern slår till. Vi har liksom förra året donerat fjolårsensilage till stödfodring. I dag hjälpte jag Martin J i Hulta att köra ut balar till foderplatser uppe i Törneviksbacken. Fantastiskt att jag för första gången sedan jag flyttat hit fick se tre vildsvin på mycket nära håll. Tidigare har jag bara sett spåren efter dem i form av min uppbökade vall. Kändes tryggt att sitta i traktorn när man kom dem nära.
Skogsvägarna runt Aspegården är perfekta för både promenader och ridturer. Mitt i pysslet hemma på gården lurade Maria ut mig på en promenad runt bygden medan hon själv red på Albina. Jag hade med mig kameran och passade på att ta några vintriga bilder.
Hemma på gården har jag kommit igång med mitt byggprojekt igen som legat nere på grund av alla utlandsresor. Nu är all isolering på plats i den blivande sadelkammaren och början till väggbeklädnad börjar komma upp.