November och december månads händelser
20 dec
Julen närmar sig med stormsteg och vi fick en rejäl köldknäpp där temperaturen kröp ner under -21°C. Kylan håller i sig men nu är det litet mer lagom vinter med dryga tio minus.
Kom igen morsan så busar vi! Freyja försöker få fart på Albina men det
lyckas som vanligt inte.
Saeta, Freyja och Hlìn med frost i mulen.
Saeta har också spring i benen...
Vilja framför ett vintrigt Aspegården
Hönsen fick en vintrig tavla istället för utsikt genom ett fönster!
Perla är litet blyg men fick också komma
med på bild.
27 dec
Efter att vi rev ladugårdsinredningen och de gamla vattenrören så fanns nytt tappställe för åretruntvatten långt ner på listan av saker som skulle fixas. Bättre sent än aldrig, nu fick bli en enkel lösning med en eluppvärmd vattenpost som jag beställde hos en rörfirma. Julaftons morgon var det bästa tillfället att göra installationen eftersom temperaturen utomhus låg runt nollan och och för att koppla in vattnet jag var tvungen att öppna en stor sammankopplingsbrunn utanför stallet. Tur att man har traktor eftersom locket till brunnen säkert väger 150 kilo!

Resten av julen blev lyckad trots uprepade fadäser med julskinkan. I glädjen över att hittat en ekologisk skinka, inte det lättaste ett år som detta, missade Maria att den inte var tillagad utan griljerade den som vanligt dagen före julafton. Turligt nog skar hon en skiva och upptäckte sitt misstag. Bara att tvätta av griljeringen, sätta in stektermometer och in i ugnen. Allt såg perfekt ut men jag blev litet misstänksam någon timme efter att vi tagit ut skinkan ur ugnen då vår elektroniska ugnstermometer fortfarande visade på +39°C när den låg på bänken i rumstemperatur. Snabbt leta rätt på en gammal termometer och in med skinkan i ugnen igen. När skinkan äntligen var klar hade klockan blivit halv två på natten. Det är inte ofta man vakar in julaftonen nuförtiden. Trots allt krångel blev skinkan och julen ovanligt lyckad...

31 dec
"Är du livsmedelsföretagare i primärproduktionen?" Vad svarar man på det? Länsstyrelsen och Jordbruksverket är förnämliga myndigheter som gör att jag som ganska nybliven ägare av ett litet jordbruk fascineras av byråkratin i en för mig tidigare okänd värld.

Antagligen fick jag den utskickade blanketten som resultat av att våra höns är registrerade i fjäderfäregistret och vi då fick ett så kallat produktionplatsnummer. För en bonde i femte generationen med mer praktiska färdigheter än förståelse för orsaken till byråkratin så förstår jag att en sådan blankett för honom kan leda till blodstörtning. Eftersom jag själv arbetar i en statlig myndighet som något slags byråkrat så brukar jag istället fundera på varför olika blanketter och register uppstår. Inom jordbruket verkar det vara korta vägar mellan orsak och verkan. Mycket beror förstås på EU, våra öppnare gränser och uppföljning av jordbruksstöden. Annat är mer kopplat till aktuella händelser såsom fjäderfäregistret (fågelinfluensan) och nya regler för hästtransporter (filmer på TV med slakttransporter).

Svaret på frågan i början? Jodå, mina höns värper ägg som vi säljer. Troligen är nog omfattningen så liten att Länsstyrelsen kommer att besluta att vi inte är ett livsmedelsföretag.

Årets sista dag innebär framför allt förberedelser inför nästa år. Både grävmaskin och belysningsarmaturer är på plats. På måndag inleds arbetet med att göra en ridbana och dränera runt grunden på annexet. Trots den stränga kylan så blir det nog inga större problem med tjälen eftersom snön legat som ett isolerande täcke över hela Aspegården.