5 april
Ägg är så här inför påsk en hett eftertraktad vara. Alla våra ägg är tingade och fast det känns ovant har vi har lärt oss att säga nej till de som frågar. De flesta av våra höns beter sig ju naturligt, de ruvar och ruggar och då minskar mängden ägg. Sedan har vi några som absolut inte lägger ägg. Bland dessa finns den enda som har namn, Agda. Hon har slutat producera kvinnligt könshormon och blir därför mer och mer som en tupp. Vid något enstaka tillfälle har vi även hört henne gala!

Jag åkte bort till vår vall som ligger utefter Kopparhultsvägen och kunde konstatera att vildsvinen under vintern totalt har förstört växtligheten. Nästan hälften av marken är uppbökad.

Januari till mars månads händelser
10 april
Vårens nässelsoppa (Buffé nr 4 1998, sid 14)

Ingredienser (Portioner: 4)

2 l nyplockade späda nässlor (ca)
1 l vatten (ca)
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl grädde
3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering

Gör så här
Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.

Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
----------------------
Receptet ovan är originalet. Är man lat och har sköljt nässlorna noga innan man börjar kan man strunta att sila av utan bara köra ner en stavmixer i kastrullen så slipper man hackandet. Jag använder smör istället för margarin och späder med vattnet och vitt vin eller sherry och grädde och tillsätter därefter nässelblandningen. Har man som vi en varm ladugårdsvägg med kraftiga nässelbestånd så "plockar", jag använder sax, man två liter nässlor på cirka 10 minuter.

Nu är det dags för nässelsoppa!
Lagom är inte något som beskriver fiskelyckan (?) när jag tog upp näten idag. Totalt 17 gäddor fastnade i mina två nät. På bilden syns visserligen bara 16 men jag lyckades snabbt ge bort en. En sak som detta visar är i alla fall att de som påstår att det inte finns fisk i Törneviken har fel! Fast som vanligt är jag ensam på sjön. Isen gick upp för flera dagar sedan men det är bara min båt som ligger i vattnet.
27 april
Det blir inte mycket uträttat när man är bortrest en längre tid. Jag tillbringade en dryg vecka i San Francisco på en konferens om IT-säkerhet. Visserligen trevligt med litet avbrott i den vanliga arbetslunken men det är lång resa! Praktiskt är att man kan resa till och från Linköpings flygplats. Fick uppleva rekordvärme i San Fransisco med drygt 32 graders värme. Därborta mäter man temperaturen i Farenheit och det låter onekligen häftigare med 91 grader! Temperaturen föll dock snabbt ner till kyliga 13 grader.

Jag kom hem i går kväll och när jag vaknade i morse var det full rulle på en gång. Vi hade bokat in såmaskinen och han kom förstås redan på morgonen och förstörde min planering totalt. Det sparar mycket tid med en stor såmaskin som sår både havre och grädfrö samt packar i ett moment. Resten av dagen blev fylld av andra akuta saker som däckbyten och småpyssel.